Köpa eller sälja först vid byte av bostad?

Köpa eller sälja först vid byte av bostad? Vilket alternativ är bäst och vilket av dessa är det vanligaste? Frågan kommer upp vid varje bostadsaffär och det något trista svaret är att det inte finns något givet svar. Båda alternativen har klara fördelar - men även nackdelar.

Man måste utgå från sig själv och verkligen känna efter vad som är rätt att göra. Dessutom så måste man ta hänsyn till vilken stad man bor i också och hur efterfrågan på bostäder ser ut just där. I större städer som Stockholm - där man ur ett historiskt perspektiv haft lättare att sälja till högre priser - så har man ofta en större valfrihet än om man bor i en mindre stad där marknaden kan stanna av.

För- och nackdelar med att köpa bostad först

Den stora fördelen med att köpa en bostad först är att det ger trygghet. Du kommer aldrig att behöva oroa dig för att hamna på gatan - du har en bostad som väntar på dig. Den tryggheten är viktig för många. För att detta överhuvudtaget ska vara ett alternativ så krävs det emellertid att banken godkänner att du sitter på dubbla lån under en period och att banken i fråga ger dig ett lånelöfte utan villkor. Kom ihåg att detta även kan innebära att banken också ligger på dig om att sälja. Ser man att det finns problem för dig att betala dubbla boendekostnader så kan det innebära att du kan tvingas sälja snabbare.

Det är också den stora nackdelen med att köpa först. Vad händer om din bostad inte blir såld eller om det börjar handla om bud som ligger långt under det du tänkt dig? Det kan således handla om att du stressas till att sälja din bostad till ett pris som ligger under marknadsvärdet. Har du samtidigt köpt din nya bostad för ett högre pris så kan detta skapa problem i framtiden. Normalt sett så brukar man i Stockholm sälja till marknadsvärde, men å andra sidan så är vare sig det eller en vinst något man kan räkna med. Det finns alltid en risk i att man blir sittande med dubbla kostnader.

För- och nackdelar med att sälja först

Det motsatta scenariot har också för- och nackdelar. Väljer du att sälja din bostad först så är den uppenbara nackdelen att du genom detta riskerar att hamna i en situation där du inte har någonstans att bo. Det är naturligtvis inget drömscenario och här krävs det verkligen en Plan B. Kan du bo i någon månad hos en kompis - finns det någon lägenhet att hyra i andrahand och har du någon annan kontakt? Väljer du att sälja först så ska du även sätta ett långt tillträdesdatum. Ju mer tid du har på dig, desto bättre är det.

Fördelen är att du själv styr över slutpriset på din befintliga bostad. Du behöver inte stressa iväg en försäljning utan du kan vänta in rätt anbud. Det är också detta som gjort att det här alternativet blivit allt vanligare. I kombination med en lite mer skakig marknad så vill många se hur mycket pengar man har att röra sig med innan man bestämmer sig för att köpa nytt.

För några år sedan var det definitivt vanligare att man köpte först och sålde sedan - detta som en följd av att marknaden i Stockholm befann sig på säljarens planhalva och där man, i någon mån, kunde räkna med en vinst nästan oavsett vilken bostad det handlade om. Idag är det mer av köparens marknad och det har fått pendeln att svänga gällande tillvägagångssätt.

Kontakta oss redan idag - vi säljer din bostad i Hallonbergen!

17 Feb 2020