3 anledningar till varför du ska värdera din bostad

Varför ska man värdera sin egen bostad? Frågan är något som många bostadsägare ställer sig - både inför en flytt och i vardagen. Det finns egentligen huvudsakligen 3 anledningar till varför du ska värdera din bostad.

Oavsett om du tänkt sälja din bostad inom kort eller om du har en lite längre plan på flera år innan en försäljning ska ske så kan det vara en god idé att värdera den. Varför? Här kommer tre anledningar till detta:

Anledning nummer ett: Du får koll på dina pengar. De allra flesta som köper en bostad gör detta som livets stora investering. Idag så är vi beredda att lägga en större del av våra pengar på att bo så bra som möjligt. Men, till skillnad mot andra typer av investeringar så håller vi inte koll på det reella värdet. Handlar det om aktier, fonder eller värdepapper så är gemene man ofta inne och ser över värdeökningar och eventuella värdeminskningar. Det gör man sällan med sin bostad - trots att det är där man har lejonparten av sin ekonomi uppbunden. Genom att värdera bostaden så får man också en bättre koll på sin ekonomi. En ny värdering kan innebära lägre kostnaden varje månad. Kan du visa upp för banken att din bostad ökat i värde så kan du också få mer förmånliga lån.

Anledning nummer två: Du är förberedd. Genom att värdera din bostad så är du också förberedd om någonting händer. Du kanske måste sälja snabbare än du räknat med - träffat en ny partner, skaffat barn, hittat drömbostaden eller fått ett nytt jobb i en annan stad. Att veta värdet gör att man kan trycka på startknappen snabbare och komma till skott med en försäljning på ett tydligare sätt.

Anledning nummer tre: Du kan planera. För många blir en värdering en besvikelse. Man har räknat med ett högre värde än det mäklaren säger. Det följer en logik. Man blir ofta känslomässigt bunden till en bostad och man värderar sin egen livsstil högre än vad en utomstående person gör. Därför kan en värdering också ge en chans till bättre planering. Säger en mäklare att badrum, kök och vardagsrum är i ett för dåligt skick så kan man i god tid börja lägga undan pengar för renoveringar av dessa rum. Man vet att badrummet kan innebära en högre värdering och kan genom detta också hinna med att fräscha upp detta innan man ska sälja. En värdering köper tid och tar bort obekväma överraskningar. Den ger en chans att sälja en bostad till bästa möjliga pris, även om detta innebär att man får ta tjuren i hornen och hugga in med olika renoveringsprojekt.

Vad kostar en värdering?

<p

Det innebär att du också ska klargöra att du vill sondera marknaden den dagen en försäljning ska ske och att värderingen inte är synonym med att du väljer just den mäklaren. Detta kan spara dig från konflikter och dålig stämning.

Kontakta oss redan idag - vi säljer din bostad i Hallonbergen!

30 Jan 2020